Nebo 2002 - IZVOĐAČI


YUNGCHEN LHAMO - Tibet


BOŽICA PJESME

Yungchen Lhamo tibetanska pjevačica čije ime znači "božica melodije i pjesme". Svojom ljepotom, emocijama te osobitom snagom i čistoćom glasa zapanjila je kritičare i glazbenike širom svijeta izvodeći tradicionalne tibetanske duhovne pjesme. To je glas koji otvara uvid u srce tibetanske kulture, a onome koji sluša pribavlja Božji blagoslov.

Albumi: debi album Tibetan Prayer, 1995. u Australiji proglašen najboljim world music albumom te objavljen za etiketu 'Real World' Petera Gabriela kao Tibet, Tibet (1996.) ; Coming home (1998.)

detaljnije detaljnije...


EGSCHIGLEN - Mongolija


U HARMONIJI S PRIRODOM

Njihovo ime znači - harmonija, lijepa melodija. Virtuozi su na tradicionalnim mongolskim glazbalima, izvode i suvremenu i tradicionalnu glazbu te su najbolji glazbeni ambasadori svoje zemlje.

Njihovo jedinstveno muziciranje, uz osobit način grlenog pjevanja, odiše slobodom i snagom jednostavnog života u harmoniji s prirodom.

detaljnije detaljnije...


CINKUŠI - Hrvatska


SVJEŽA SNAGA HRVATSKE ETNO SCENE

Glazbenici osebujnog stila oslonjeni na tradicije hrvatskih regija Zagorja, Međimurja i Prigorja. Rockersko-punkerska energija i duboka osjećajnost u pravom omjeru rezultira narodnom veselicom i zračenjem pozitivne energije.

Stara dobra pučka zabava. Spoj tradicionalnog i suvremenog u glazbi bez suvišnih i pretencioznih estradnih kalkulacija.

detaljnije detaljnije...


DRAGAN DAUTOVSKI QUARTET - Makedonija


MISTIKA MAKEDONSKOG FOLKLORA

Crpeći snagu iz tajnovitosti drevnih narodnih napjeva i zvukova tarabuke, kavala, gajdi i tapana, kvartet makedonskih glazbenika traga za autentičnim spojem tradicionalnog i suvremenog. Naglašavajući mističnu snagu tradicionalnoga, koju upleću u moderne glazbene tendencije, privlače poklonike iskonskoga zvuka.

detaljnije detaljnije...


CLAUDIO DI MUZIO, BRUNO DURANTI - Triestine


dijatonske harmonike - GLAZBA OD ZRAKA

Organetto, dijatonska harmonika vraća se na glazbenu scenu s ponovnim buđenjem zanimanja za tradicijske oblike glazbe krajem osamdesetih godina 20. stoljeća. Malena dijatonska harmonika pridonijela je očuvanju i popularizaciji narodne glazbe u Italiji, a instrument je osobito popularan na Sardiniji.

Od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća u talijanskom gradu Santa Maria Nuova održava se svjetsko natjecanje u sviranju dijatonske harmonike, a u istarskom Roču u dva navrata 1995. i 2000. godine, dok je 1996. natjecanje održano u talijanskom Caltelfidardu, domovini harmonike i organetta.

Claudio Di Muzio i Bruno Duranti, svjetski su prvaci
u sviranju na ovom instrumentu.

detaljnije detaljnije...


TROISSOEUR - Belgija


TOPLO, EMOTIVNO, ZAČUDNO

Četiri mladića solidnog glazbenog obrazovanja, neiscrpne mašte i smisla za humor slijede vlastitu viziju vokalne i instrumentalne izvedbe, dajući riječima emotivnu snagu.

Rezultat je fascinantna mješavina irske, francuske i balkanske folklorne glazbe, uz primjese džeza.

Troissoeur se na nastupima sjajno zabavljaju, te publici prenose svoj entuzijazam i energiju.

detaljnije detaljnije...


LIVIO MOROSIN BAND feat. DARIO MARUŠIĆ


ŽIVOPISNO GLAZBENO NASLJEĐE

Istaknuta imena istarske etno scene, svestrani autor Livio Morosin i multiinstrumentalist i etnomuzikolog Dario Marušić.

Godine 2000. na rubu stoljeća, albumom Bura tramuntana, glazbenu baštinu Istre i njezine tradicijske motive više nego ikad do sada približili suvremenosti i standardima
"world music" trenda. Interpretacije glazbenog nasljeđa pročitane mjerom znanja i vještine koju prepoznaju glazbeni znalci, ali i šira publika.

detaljnije detaljnije...


HRVATSKI GAJDAŠKI ZBOR


ISHODIŠTE ZABORAVLJENIH ZNANJA

Skupina djeluje punih pet godina i okuplja pedesetak svirača tradicijskih glazbala iz cijele Hrvatske, pod vodstvom Đure Adamovića, koji je rekonstruirao, obnovio i izgradio autohtone slavonske gajde. Predstavljali su Hrvatsku na dva međunarodna gajdaška festivala s velikim uspjehom. Tradicijsku glazbu obogaćuju elementima modernoga glazbenog izričaja. Gajdaši djeluju u okviru udruge Centar starih znanja kojoj je cilj traženje i otkrivanje starih etnoloških znanja, starih umijeća i načina stvaranja, te njihova popularizacija i uključivanje u današnjicu.

detaljnije detaljnije...


IN VINO VERITAS


FEŠTA DO ZORE

Trio nadahnut snagom tradicije, In vino veritas, bez mudrovanja vodi u oštariju ili na feštu. Izvode talijanske narodne pjesme koje potječu pokrajine Veneto u sjevernoj Italiji. Pjevaju ih na venetskom dijalektu, a specifičnost izgovora i načina pjevanja prenose se s koljena na koljeno.

detaljnije detaljnije...




SPONZORI FESTIVALA 2002

  • Jana
  • Digital print
  • Handdesign
  • Premisa
  • LURA


ORGANIZACIJA:
  • Umjetnički voditelj: Nebojša Stijačić
  • Programski koordinator: Ana Janjatović-Zorica
  • Tehničko vodstvo: Željko Zorica
  • Komunikacijski management: Bosiljko Domazet
  • Grafičko oblikovanje festivala: Studio Bruketa & Žinić
  • Korespondencija za umjetničkog voditelja i prijevodi s engleskog: Alexandra Carol Horvat
  • Prijevodi sa talijanskog jezika za potrebe festivala: Tihana Zidanić Šakota, Anamarija Habjan-Ganza, Vlatka Potkonjak