MATE MATIŠIĆ


Iako već dvadesetak godina svira nekoliko narodnih instrumenata koje vrlo često koristi za skladanje filmske i kazališne glazbe, tek je ove godine, nadahnut narudžbom za 26. EBU folk festival u Gdanjsku, javno nastupio svirajući samicu in G, tamburicu, bisernicu, bass prim… Sa skupinom ponajboljih hrvatskih instrumentalista obradio je slavonske narodne pjesme istražujući formalne mogućnosti pojedinih glazbala ugađajući instrumente tako da se prošire njihove izvedbene mogućnosti. Posebno je radio na promijeni tehnike sviranja samica i bass prima koji se ne sviraju samo posebnim trzalicama, nego i prstima - što starim narodnim motivima daje novi zvuk i svježinu, pa se tako vrlo lako uočavaju i neke do sad nevidljive veze te glazbene baštine s glazbom drugih naroda. Zanimljivi rezultati dobivaju se i izmjenom glazbenih mjera (npr. 2/4 u 6/8) , kao i reharmoniziranjem pučkih tema kako bi se uvođenjem do tad nekorištenih tonskih disonanci otvorio prostor za glazbenu improvizaciju.

Za festival NEBO pripremio je program u kojem će biti raznih glazbenih kombinacija- jedan dio koncerta svirati će sam, a nakon toga će mu se pridružiti neki od uglednih glazbenika s kojima u svom glazbenom radu surađuje.

M. Matišić napravio je glazbu za filmove: Kako je počeo rat na mom otoku, Maršal, Svjedoci, Infekcija, Ta divna splitska noć, Dva igrača s klupe. Dobitnik je dvije Zlatne arene za glazbu. Svira jazz s našim najboljim jazz glazbenicima. Piše. Drame su mu izvođene u Bugarskoj, Rusiji, Sloveniji, Mađarskoj, Makedoniji.



nazad