YANA MANGI I ENYOJK
Švedska


samijski jojk

Samijska pjevačica fantastičnoga glasa Yana Mangi sa svojim bandom Enyojk nudi jedinstveni glazbeni događaj u kojem se njezin snažan vokal kroz bogati tradicijski izraz isprepliće sa modernim zvukovima.

Samijsko tradicijsko pjevanje naziva se jojk i kod njega melodija i stihovi imaju jednaku važnost. Jojk je improvizirano pjevanje i može izražavati tugu, mržnju ili ljubav. Pjevanje jojka pretpostavlja duboko poistovjećenje sa osobom ili pojavom u prirodi.

Samijski šamani (Saami najds) pjevali su jojk i pratili se na bubnjevima da bi postigli religijsku ekstazu. Zbog toga je crkva zabranjivala jojk. Prema riječima naše prošlogodišnje gošće, nagrađivane samijske glazbenice Mari Boine, takva je zabrana podupirala dominaciju nad Samijima. Jer crkvene su vlasti znale da je jojk moćan poput svojevrsne meditacije i Samije kao osobe čini jakima i nezavisnima.

Nastupom Yane Mangi Nebo Festival zaokružuje prikaz samijskih glazbenika: Mari Boine, (Norveška) i Wimme Saari (Finska) koje smo s veseljem ugostili prošle godine.

Gostovanje Yane Mangi ostvarujemo u suradnji sa švedskom koncertnom agencijom Rikskonserter, u sklopu projekta Glazbene veze/Musical Links. Radi se o projektu kulturne suradnje između Švedske i Hrvatske, te Švedske i Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Crne Gore te Slovenije.

  • www.samimusic.se
  • www.swedenabroad.com

    nazad