LIU FANG
Kanada


Liu Fang, "kraljica pipe...jedna od najvećih virtuoza na pipi i guzhengu" ( L'Actualité, 15. prosinac 2001.) rodila se u Kumingu, provincija Yunnan, Kina. Sa šest godina je počela učiti svirati pipu, a prvi je samostalni koncert održala sa samo devet godina. Već sa 11 godina nastupila je pred britanskom kraljicom, u vrijeme njezinog posjeta Kini. Dobila je nekoliko nacionalnih nagrada i završila šangajski Glazbeni konzervatorij, gdje je osim pipe, studirala i guzheng, kinesku citru.

U Kanadu je odselila 1996. i otada gradi zapaženu karijeru oduševljavajući publiku i kritiku bogatstvom i ljupkošću svojeg muziciranja. Nastupa širom svijeta i često gostuje na televizijskim i radio stanicama. Godine 2001. Liu Fang je dobila prestižnu nagradu New Millenium koju Kanadski umjetnički savjet dodjeljuje mladim umjetnicima.

Osim solističkih koncerata diljem Kanade i Europe, Liu Fang je premijerno izvela kompozicije slavnih kanadskih skladatelja R. Murraya Schafera i Melissa Hui. Izvodila je i djela proslavljenog skladatelja Tan Duna, dobitnika Grammyja za glazbu u filmu "Tigar i zmaj". Surađuje s glazbenicima iz Indije, Japana, Sirije i Vijetnama koji njeguju tradicijsku glazbu. Zahvaljujući takvoj glazbenoj razmjeni, umjetnost Liu Fang zadržava kvalitetu tradicije i istovremeno dobiva bogatstvo tehnike i zvučnosti.

Liu Fang surađuje i s zapadnjačkim glazbenicima koji njeguju klasičnu glazbu te različitim orkestrima (Nouvelle Ensemble Moderne iz Montreala, Alcan string quartet iz Quebeca, Quartetto Paul Klee Venezia i Xenia Ensemble iz Italije, Spiegel String Quartet iz Belgije).

Oduševljena nastupom Liu Fang, producentica emisije Equinox na Francuskom Radiju izjavila je: "Ova sjajna glazbenica duša je svojeg instrumenta, a njeno je tehničko umijeće toliko istančano da se slušatelji utapaju u njezinoj glazbi. Lakoća i gipkost nota uvlači nas u kompozicije, i pretvara nas u pupoljke jasmina ili srebrne ukrase na vjetru."

Liu Fang održat će koncert te radionicu na kojoj je predstaviti svoj instrument.

  • www.liufangmusic.net

    nazad