MOJMIR NOVAKOVIĆ I KRIES


Mojmir Novaković kreće putem istraživanja drevnih napjeva i tradicijske glazbe od 1992. kada zajedno s Darkom Pecotićem osniva grupu Legen koja je u idućih deset godina uspješno predstavljala vlastiti spoj tradicijske i moderne glazbe diljem svijeta - putem koncerata, kazališne i filmske glazbe, albuma i na međunarodnim kompilacijama World music-a.

Krajem 2002. članovi grupe Legen odlučili su na neko vrijeme poći svatko na svoju stranu te je Mojmir osnovao novu grupu i nadjenuo joj ime Kries, uzevši zastarjeli oblik riječi "krijes".

U prvoj godini postojanja Kries je napravio glazbu za film "Konjanik" Branka Ivande, a u drugoj polovici 2004. izlazi njihov prvi album "Ivo i Mara" (Kopito records) nadahnut tradicijskim pjesmama o ta dva lika iz slavenske mitološke predaje. Njihove pjesme oduševile su radio DJ-eve brojnih radio postaja u svijetu, recenzije glazbenih kritičara inozemnih medija puni su hvale za njihov prvi album koji je dostupan u nekoliko zemalja zapadne Europe.

Mojmir i dalje nastavlja istraživati stare hrvatske narodne pjesme prenoseći ih uz pomoć Kreše Oreškog i Ive Letunića u današnje vrijeme.

Tradicijske pjesme vlastite kulture su mu temelj nadahnuća i polazna točka, ali se ne ustručava uklopiti ih u sve ono čime ga današnje globalno selo okružuje i na njega ostavlja utjecaj, te će tako drevni slavenski mitološki likovi zaživjeti kroz ritam hrvatskog tradicijskog glazbala lijerice ali i afričkih djembi, te kroz suvremene elektroničke zvukove.

Odlučnim spajanjem elektronike i tradicijskih glazbala omogućuju "putovanje kroz prostor i vrijeme", kako je primijetio jedan kritičar, dok drugi tvrdi da je njihovo stvaralaštvo "recept za ravnotežu između inovacije i tradicije".

  • www.kries.info

    nazad