CINKUŠI


Domesticus Vulgaris naziv je novoga, drugog albuma Cinkuša. U svojoj glazbi Cinkuši objedinjuju vlastito autorstvo i tradiciju hrvatskih regija Međimurja, Prigorja i Zagorja. Pjevaju uglavnom na kajkavskom dijalektu. Njihov veoma energičan nastup i glazbeni izričaj preskače moguću jezičnu barijeru i dira slušatelja ravno u središte.

Cinkuši su me osvojili na prvo slušanje kao izvorni etno punk band koji podjednako zaslužuju oba dijela spomenute složenice. Njihovu pripadnost etno izričaju nije ni potrebno temeljitije obrazlagati no ovi kajkavski "Poguesi" također posjeduju i neupitni punkerski etos to jest strastvenu posvećenost svojim regionalnim korijenima i suvremenim izvedenicama što je u potpunosti došlo do izražaja u oba njihova albuma. Za ovaj bismo mogli reći - posebice zbog odabira ultimativnih tekstopisaca - kako je još dublje zaorao njihovu emocionalno svjetonazorsku baštinu no Cinkuši su i ovim CD-om odrešito dali do znanja kako i na vjetrometini domaće estrade žele ostati "svoji na svome". Zaključio bih: i to kao jedna od najdragocjenijih oaza iskrenosti, dosljednosti i talenta.
Darko Glavan
  • 13. Dani hrvatskog filma 2004. - strukovna nagrada za najbolju glazbu, animirani film Ciganjska
  • glazba za kazališnu predstavu "Hamlet", Zlatka Viteza.
  • uvršteni u THE ROUGH GUIDE TO THE MUSIC of the BALKANS s pjesmom Pet je kumi /album Zeleni kader/
  • u siječnju 2004. sudjelovali na mini-turneji sa Kimmom Pohjonenom (Finska), Waterboys (Engleska), Hothouse Flowers (Irska) i drugima.
Članovi:
Tihomir Kruhonja (glas, kontrabas), Igor Barić (violina,glas), Marko Meštrović (udaraljke,glas), Nataša Radušić (mandolina, glas), Mirko Radušić (glas, gitara), Nebojša Stijačić (el. gitara, glas)

sponzor: Mladina d.d.

cinkusi@hi.t-com.hr

  • scena.hgu.hr/cinkusi

    nazad