AFION


Afion je šesteročlana akustična glazbena skupina koju čine dvoje studenata etnologije, dječja psihologinja, antropolog, studentica ekonomije i nesvršeni pravnik. To šaroliko društvo spojila je ljubav prema izvođenju tradicijskiih pjesama. Iako se ne vole svrstavati u žanrovske ladice jer sviraju stilski raznolik repertoar, korištenjem tradicijskih glazbala, kao i klasičnih instrumenata koji zvukom i načinom sviranja podsjećaju na tradicijske, može ih se smjestiti u široke vode tzv. etno glazbe/world musica.

Glazba im je temeljena na tradicijskoj hrvatskoj, makedonskoj i bosanskoj pjesmi, uz poneki izlet u Armeniju, Turkmenistan i Crnu Goru. Obredne pjesme, vesele poskočice, šaljive rugalice i ljubavne pjesme, ponekad nabijene suptilnom erotikom, pjesme su kojima se izražava široka paleta ljudskih osjećaja, od tuge i čežnje do sreće i ushita.

Glavni pečat Afionu daju vokali Lidije Dokuzović i Marijele Bagarić iz kojih izvire čas vedrina i vrckavost, čas tuga, čežnja i sevdah. Prate ih Danijel Maoduš na akustičnoj gitari i preštimanoj dvanaestici zvukom sličnoj makedonskoj tamburi, zatim flautistica Tatjana Bijelić čija klasična flauta povremeno podsjeća na zvuk kavala, ekspresivnog makedonskog svirala te Dario Pavić na kontrabasu i Nenad Kovačić, koji kombinira nestandardni set bubnjeva s raznim šuškalicama i udaraljkama.

Glavni atributi Afiona jesu nepretencioznost, prirodnost, opuštenost i želja samih izvođača za zabavom. Zvuče svježe i inovativno, a njihov je stil jedinstven u okvirima domaćeg etno zvuka.

U nešto više od godinu dana aktivnog koncertnog djelovanja održali su 50-ak koncerata na kojima su svojim izvedbama tradicijskih pjesama dirnuli te rasplesali publiku po Hrvatskoj, B i H te Sloveniji.

Info:afion_zg@net.hr

  • www.afion.net

    nazad