DUBRAVKO LAPAINE, Hrvatska




didgeridoo

Dubravko Lapaine iz Zagreba svira didgeridoo i koristi ga na veoma osobit način. Njegov fokus u istraživanju instrumenta nije tradicija, nego nove i neistražene mogućnosti koje instrument pruža. Lapaine u sinergiji instrumenta i tijela stvara odvojene muzičke dionice koje paralelno vode radnju, a slušatelj je zatečen bogatstvom muzike koja nekim čudom izlazi iz jedne „obične cijevi".

Iako je krenuo od didgeridooa, njegova istraživanja zvuka rastegnula su i distorzirala tu drvenu cijev na različite dimenzije i oblike. Iz balkanskih nepravilnih ritmova razvio je vlastitu ideju ritma, koji može krenuti prema bilo kojoj mjeri i doživjeti pritom cijeli niz promjena. Usprkos ritmičnoj kompleksnosti njegove su kompozicije često melodične. Punoća zvuka proizvedenog na njegovim cijevima proistječe iz sinestezije tehničke virtuoznosti i kvalitete glasa s jedne strane i kompozicijske vještine u sudaranju i pretakanju različitih elemenata s druge strane.

Na sceni Lapaine svojom prisutnošću, riječima priče ili poezije te potpunom predanošću glazbi povlači publiku na putovanje u svoje osobne, fantastične svjetove. Uvijek je prisutno desetak vrlo različitih cijevi-instrumenata, svaka sa svojom muzičkom pričom i izražajnim rasponom. Njegovi koncerti i performansi baziraju se na ostvarivanju potpunog doživljaja, često uz korištenje i dodatnih vizualno-scenskih efekata.

Nastupa u Hrvatskoj i Europi, a u novije vrijeme i podučava svoje tehnike i glazbenu filozofiju. Njegov stil je pomak od dosadašnjeg tradicionalnog - aboridžinskog, i modernog - zapadnjačkog, načina sviranja.

  • www.lapaine.com
  • www.myspace.com/dubravkolapaine

    nazad